Om oss
Kattens VERN Molde er en liten kattevernorganisasjon. Vi er assosiert med Kattens VERN i Bergen og samarbeider med de.Undertegnede er leder og noen få aktive medlemmer utgjør ryggraden i foreningen. I Molde og omegn har vi basert vår virksomhet på fosterhjem. Årlig tar vi inn rundt 80 katter, store og små, og like mange omplasseringer finner nye hjem via vår side på Facebook, eller etter direkte tips fra oss.

Interessen for å ta seg av hjemløse katter har vært tilstede lenge. På eget initiativ har utallige små og store puser hatt midlertidig tilhold her og i våre faste eller midlertidige kattehjem også før vi startet egen organisasjon. Det var på tide å bli en del av et etablert nettverk – med hjemmeside, moralsk støtte og likesinnede sjeler.Hvordan vi jobber

Som de fleste andre slike organisasjoner er vi uten offentlig støtte. Kun de aller største avdelingene av Dyrebeskyttelsen som har eksister i mange år, har håp om å få penger til drift – og også her er det kun en brøkdel av hva dette koster. Foruten daglig pleie og stell, skal kattene kastreres og behandles for eventuelle sykdommer og plager, noe som er ganske vanlig hos hjemløse katter. De fleste er også ganske unge og i regelen ukastrerte, ofte med småtasser på slep. Noen midler kommer som støtte fra folk som synes vi holder på med en god sak, men det meste går av egen lomme.


Molde er en liten avdeling – det er plass til et titalls katter til sammen, så det er viktig for oss å få omplassert kattene vi tar oss av så raskt som mulig for å få plass til nye trengende. Om vinteren kan det være ganske stille – men så snart vårsola titter frem, så kommer henvendelsene om kattunger og unge katter som blir funnet traskende rundt. Et sikkert vårtegn!


Etter beste evne forsøker vi gjennom driften, de vi er i kontakt med og gjennom media og oppfordre folk til kastrering og gi informasjon om kattehold generelt. Det er fortsatt mange myter om kattehold som lever i beste velgående og som gjør at slike som oss trengs. Hvem har ikke hørt at kattedamer bør ha et kull før sterilisering? Faktum er at det er en betydelig helsefordel om de kastreres før kjønnsmoden alder – hvilket også gjelder hannkatter. Så vi har litt å slite med der ute.Etiske spørsmål

Ikke alle katter kan reddes. La oss se det i øynene: En hjemløs katt født ute uten menneskelig kontakt i oppveksten blir sjelden noen trygg familiekatt. Og selv om de som kastrerte katter kan fungere som gårdskatter, så er det veldig vanskelig å få gitt bort slike. Når katten kravler desperat oppover veggen og selv etter over et år i trygge omgivelser fortsatt ikke viser det minste ønske om menneskelig kontakt, da bør man vurdere dens videre skjebne.

På samme måte er hardt skadde katter dessverre dømt – operasjoner i 10-tusen kroners klassen er ikke noe vi klarer av, selv om vi gjerne ville. Men vi tar ansvar og forsøker så langt det rekker. For de som eventuelt støtter oss er det viktig å vite hvordan vi agerer i slike tilfeller. Mengden katter tilsier at de med en noenlunde sjanse til et nytt liv får det.

Også gamle katter fortjener en mulighet – min eldste omplasseringssak var en 12 år gammel hunnkatt, dessverre er det ofte folk ikke vil ha katter som er rukket å bli voksne.

Omplassering av katterDet vi får mye av er forespørsler om omplassering av familiekatter. Vi forsøker å hjelpe så langt vi kan – og de aller fleste tilfellene lykkes enten gjennom henvendelser til oss eller eieren klarer å finne en løsning selv etter å ha drøftet mulighetene med oss. Strengt tatt tar dette for mye energi, men er en uunngåelig del av virksomheten. Slike henvendelser kommer gjerne via veterinærene i Molde, som henviser til oss og som vi har et godt samarbeid med. Men det er i regelen kun hjemløse katter vi prioriterer å ta i hus – det er først og fremst de vi er til for.


Støtte til Kattens VERN Molde

Støtter du oss, går pengene direkte til mat og nødvendig pleie – og kastrering. Administrasjonskostnadene er minimale og tas på egen kappe. De fasiliteter vi har er bygget opp for egne midler og belastes ikke foreningen.

Penger er ikke alt – måtte vi velge ville fosterhjem være det som kom først. Da vi er så små er vi avhengige av at noen vil hjelpe til å ha katter i sitt hjem en periode. Fosterhjemmene må i stor grad selv betale mat – alle veterinærkostnader er dog vårt anliggende. Så har du anledning til å åpne ditt hjem for en kortere eller lengre periode, ville det faktisk være aller mest til hjelp. De aller fleste fosterkatter er svært takknemlige og som oftest går det greit med andre katter og dyr dit de kommer også. Mange er unge, og glir derfor gått inn i sin nye fosterfamilie. Slik gir vi katten en mulighet for å roe seg, blir frisk og rask i trygge omgivelser, og bedre skikket for permanent omplassering. Er dette noe for deg, så ta kontakt!