Kattunger

Tannfelling

Kattunger kan være en prøvelse. Når kattungen er ca. 4 måneder gammel begynner den å miste sine melketenner for å gi plass til de blivende tennene. Tannskiftet er ferdig når kattungen er 6 måneder gammel. I denne perioden kan kattungen være en plage.:) Full av unoter, kloring, biting og klatring. Men ha tålmodighet - det går overVed 6 mndr. alder feller katter "hoggtennene" De nye, som er de som varer livet ut, vokser frem bak de små spisse babytennene.


Gutt eller jente?

Om kattungen er en hann eller en hunn kan være litt vanskelig å se. Det er lettest hvis man har en av hvert kjønn, så kan man sammenligne.

Dette er en gutt! Endetarm og urinveisåpning er plassert et stykke fra hverandre. Etterhvert vokser det ut "baller" i mellomrommet.Hos jentepuser er endetarmsåpning og urinveisåpning tett plassert.


Helt små kattungerSkulle du plutselig stå med helt nyfødte kattunger, funnet ute eller av andre grunner være morløse skal disse små naturligvis ha en spesiell kost. Her kan du gi vann med litt sukker i, eller fløte iblandet vann, også litt torskerogn kan røres til en suppe. Så snart som mulig etter dette bør du kjøpe morsmelkerstatning på apoteket eller i dyrebutikken. Helt små kattunger kan ikke selv komme av med avføring og urin, det sørger kattemoren normalt for. Så derfor ta en våtserviett eller lett fuktig bomull og tørk kattungen bak. Det kan også være godt å massere magen et par ganger om dagen. Ved tvilstilfelller, ring til oss eller veterinæren.

DU BØR NØYE OVERVEIE

Risikoen ved å flaske opp en liten kattunge. Hva er årsaken til at kattungen er forlatt? Hvis moren ikke vil ta seg av kattungen er det ofte noe galt med den som vil vise seg senere.
Er du sikker på om du vil beholde kattungen også når den er blitt stor? Det er svært vanskelig å finne nytt hjem til kattunger, ja selv bedårende kattunger.
Kattungen kan få adferdsforstyrrelser p.g.a. manglende mor og søsken.

Har du fått en bitteliten katt i hus bør du kjøpe morsmelkerstatning for kattunger. Det får du hos veterinæren eller i dyrebutikken. Har du ikke tilgang på det umiddelbart, kan denne oppskriften holde de gående noen dager:

1 kopp helmelk eller geitemelk
1 eggeplomme (ikke eggehvitte!)
1 spiseskje proteionpulver fra egg eller melk (helsekostprodukt, kan droppes)
1/4 ts. benmel
et par dråper vitaminmikstur for barm

De bør få mat fra liten plaske/pipette eller om den er større, drikke selv fra liten skål. Dette er kun krisblanding da de bør ha ordentlig morsmelkerstatning. Kitten bløtfor kan introduseres som "slikkemat" så raskt som småen vil ha i tillegg.
HUSK Å TØRKE BAK MED VÅT VATT ELLER KLUT FOR Å STIMULERE TIL AVFØRING! ET MUST!
Å temme villkattunger


At en kattunge er vill vil si at den ikke er menneskevant, og dette har ingenting å gjøre med at dens mor feks. er en viltlevende katt. Men jo eldre en kattunge blir, dess verre blir det også å temme den. Kattunger som er mer enn 12-14 uker gamle og aldri har vært i menneskehender før, krever et meget stort arbeid, innen katten er så menneskevant at andre enn du selv kan håndtere den. Derfor er det viktig å komme igang så fort som mulig.

En skremt kattunge skal naturligvis ikke ha særlig mye plass å bo på de første par ukene. Kattungen vil føle seg mest trygg på en liten plass, og du vil ha lettere åkomme i kontakt med den. Bruk feks. ditt toalett/badeværelse. Det er ikke å anbefale å bruke stuen eller soveværelset, da det oftest er mange skjulesteder. Ettersom dagene går og du ser at kattungen virker mer og mer nysjerrig, og ikke så skremt mer, så gi den mer og mer plass. En kattunge tar ikke skade av å bo på et badeværelse i starten av sitt liv - tvert i mot!

I den perioden du har kattungen på feks. badeværelse, så kan du gjerne ta den med inn i stuen i en transportkasse, når du f.eks lager mat eller ser fjernsyn eller annet. Dermed kan den følge med i hva du gjør og lære de nye lydene å kjenne. Viktig er at kattungen ikke er "løs" ennå. Tilbake til "sitt" værelse når den skal løpe fritt.

Det skal koses mye med kattungen, den skal venne seg til din stemme og din berøring, hvilket den umiddelbart først vil føle som noe merkelig nytt og truende. Men som dagene går vil den føle seg mer kjent med det og tilslutt ende med å nyte det som alle andre kattunger.

Kattungen vil ikke bare bli sittende på fanget ditt mens du koser med den. Plutselig får den "hundre" ben og klør, derfor skal man vikle et håndkle rundt den. Ettersom kattungen begynner å venne seg til deg og din berøring vil du kunne løsne håndkleet mer og mer.

Den vil sikkert frese til deg, hvilke er en helt normal adferd for en skremt katt, og det betyr bare at den er redd og dermed forsvarer seg selv. Et instinkt den er født med. I starten vil du sikkert bli litt forskrekket, men du venner deg til det og litt etter litt vil kattungen også bli roligere når den begynner å bli vant til deg.

Kattungen vil sikkert ikke spise så mye de første par dagene, og går på toalettet først når du er gått, evt. om natten. Men benytt tiden til å lokke med reker eller litt kjøtt når du arbeider med den. Du vil oppdage at kattungen plutselig begynner å bli interessert i maten, hvilke også betyr at den vil forbinde deg med noe behagelig. Viktig er å huske at en kattunges hovedmåltid alltid skal bestå av sunn kattungemat, men det kan i oppstarten være nødvendig å supplere med litt godter, som f.eks kalkun/kyllingpålegg, reker, o.l. Fløte/vann er også godt. Frisk vann skal den alltid ha stående framme.

En skremt kattunge skal lære, at du som menneske slett ikke er farlig. Når du sitter på gulvet i det rommet som kattungen befinner seg i, så lek med den. Et duefjær eller gresstrå er et supert leketøy, og vil på et tidspunkt være svært vanskelig for en kattunge å motstå, og den vil begynne å fange/leke med. Benytt også deres samvær, etter et par dager, med å børste kattungen, samt rengjøre med et fuktig stykke vatt eller vaskeklut. Det er med å stimulere kattungen og vil litt etter litt føle en nærhet med deg (reservemor).

HUSK! Lite plass, masse av nærhet, berøring og masse av tålmodighet.

Lykke til....Prikkeline er min egen lille villkattdame. Hun er nå tre år, men fortsatt er det bare jeg som kan ta i henne. Markur og andre nødvendigheter blir en kamp på liv og død! Ellers er det bare kos, og det var absolutt hvert strevet!