lørdag 4. september 2010

Oppdatering på Kattens VERN Molde

Pga reise, mye arbeid og masse katteutfordringer, er det første innlegg på over en uke - utolgivelig! Men her er en oppdatering på saker siden sist:

Smitt og Smule vel innstallert i fosterhjem.
Fornøyde puser!
I forrige uke jobbet vi med en opprydding i en katteflokk som har fått forville seg i Skjevika utenfor Molde. Dessverre er det ikke første gangen det er store katteproblemer her. Nå var det en flokk på rundt 20 katter, hvorav de større kattene i stor grad har vært foret, men ikke håndtert. Det blir det "villkatter" av. Vi liker ikke betegnelsen villkatter - kattene har vært domestisert i Norge siden de kom for 3-4000 år siden. Men det er det beklagelige faktum at holdes en flokk vedlike med nok mat, men ellers ingen kontakt med folk, så blir de fleste så menneskesky, at de ikke kan "temmes" - dvs finne seg til rette i vår menneskelige tilværelse. Dette har vi prøvd gang på gang, og de fleste slike blir aldri huskatter. Det var også utfordringen her i Skjevika. Ville alle være uhåndterlige?


Flokken i Skjevika ble oppdaget av en lokalt boende som gikk kveldstur i området. Hun så noen kråker som holdt på i grøftekanten, og hørte pipelyder. I en pappekse fant hun et par dager gammel kattunge. Om det har vært et helt kull som ble satt ut vet vi ikke, men har kråkene eller måsen fått forsyne seg, så ble de andre i kullet dessverre ikke gamle nok til å få opp øynene en gang før de ble fuglemat. TittenTei var kjempehelgid. Noen minutter sener ville han ha fått et ublidt møte med kattehimmelen.

Heldigvis ble han tatt med hjem. En hundretalls pipetter og tåteflasker senere med morsmelkerstatning for kattunger, så er han fortsatt i live, og har fått et hjem. Det er for TiitenTei som å vinne i Lotto - kanskje hans søsken ble fuglemat, det slipper i hvertfall TiitenTei.

Hva er det som får folk til å dumpe en kasse med nesten nyfødte kattunger? Uvitenhet er knapt å skylde på, men mangel på empati med andre levende vesen er det i hvertfall.

Som følge av oppdagelsen ble saken gått etter i sømmene. Det viste seg å være flere kattunger og større katter i området. De fleste som villkatter, med mat fra beboere som kastet det nedover til de. Slik ble det nok til overlevelse - og reproduksjon.

Da vi rykket inn med feller og bur, var vi veldig spente på om noe i det hele tatt hadde overlevelsesmulighet. Raskt ble to 2 ukers gamle kattunger tatt hånd om. Moren lusket i utkanten. Hva skulle vi med ungene hennes? Heldigvis har vi folk og erfaring til å ta oss av småttisser. Pompel og Pilt ble tatt hånd om.
Småtasser! Pompel og pilt klarer seg bra. De har Smitt og Smule som barnevakter og oppdragere. Det går faktisk veldig bra!
Smitt og Smule rett etter at de ble fanget inn.
Smule er veldig redd bakerst i buret!
De neste var to kattunger rundt 12 uker. Den ene helt håndterbar, den andre livredd, men ikke sint. Var det håp for disse? Smitt og smule ble med hjem. De ble funnet av unger i nabolaget mens de ennå var ganske små, og fikk mat og kos hver dag. Selv om de bodde med resten av katteflokken, så ble de så vant til folk, at de kunne få en sjanse til å bli med oss. Smitt og Smule kom til samme fosterhjem som Pompel og Pilt.

Katinka og ungene hennes fra forrige innlegg hører til i samme område. De hadde vi allerede tatt i hus. Tilsammen med disse klarte vi å gi 10 av Skjevika-kattene en ny mulighet - det er vi kjempeglade for. Det er slike katter vi jobber for, de med null utsikter om ikke vi tar de inn.

5 andre katter ble fanget med felle og avlivet. Det synes du kanskje er brutalt. Men sånn er den sørgelige enden når noen en gang ikke tok ansvaret for katter de tok i hus. Vi er glade for at 10 av 15 får en mulighet.

Det er trolig flere igjen av katteflokken. Når en slik aksjon pågår tar noen til flukt. etter litt tid kommer de tilbake. Det er neppe siste gangen vi er i Skjevika. Vi håper bare at neste gang er det fler som klarer seg. Den som venter får se!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar